Franco Boasso

Foto


Franco Boasso is een aimabele wijnmaker van de oude stempel. Hij doet vrijwel alles zelf en je komt hem dan ook overal tegen. Op zijn tractor in de velden of tijdens het dorpsfeest achter de banca del vino. Op het jaarlijkse Cugna feest staat hij in een pan zelfgemaakte Cugna (plaatselijke druiven-noten-mosterd) te roeren. Tegenwoordig loop je ook de zonen van Franco regelmatig tegen het lijf, Ezio en Claudio.
Naast de 30.000 flessen wijn producerende "cantina" beheert de familie een agriturismo, welke net als zijn huis midden tussen de twee wijngaarden Gabutti en Gabutti-Marianot ligt, op steenworp afstand van Serralunga.
Gabutti staat bekend als een van de betere cru's in Serralunga en Barolo Gabutti van Boasso is dan ook een van onze favorirete Barolo's. Naast de Gabutti maakt Boasso ook een Barolo Margheria (en riserva variant hiervan). Margheria de cru welke je aan de zuid-west kant van Serralunga vindt. Het wijnhuis Boasso werkt sinds het moment dat ze onder eigen label bottelen op de traditionele manier, oftewel geen moderne poespas maar rijping op grote houten vaten. Wij importeren als enige importeur in Nederland de wijnen van dit prachtige familiebedrijfje en daar zij we trots op. Naast de Baroli produceren ze ook een heerlijke Dolcetto, Barbera Superiore en Langhe Nebbiolo alsmede een echte Arneis uit de Roero streek en zelfs een Moscato d'Asti.

Naar de wijn van Boasso